Квартет Артис
   
 


27 август, 19:00
Държавна опера Варна
- Основна сцена

 

250 години Лудвиг ван Бетовен

Квартет Артис (Австрия)

Петер Шумайер, първа цигулка
Йоханес Майсл, втора цигулка
Херберт Кефер, виола
Отмар Мюлер, виолончело

Виртуозите на камерната музика от квартет „Артис“ ще посветят своя концерт в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ на 250-та годишнина от рождението на Лудвиг ван Бетовен. Австрийските музиканти са изключително ценени на камерната сцена и заради музикалните си интерпретации, и заради яркото си сценично присъствие – те са сред малкото квартети, които свирят прави (с изключение на виолончелиста).

„Артис“ тръгват заедно като студенти от Университета за музика във Виена и печелят редица награди от конкурсите в Кеймбридж (Англия), Евиан (Франция), Йелоу Спринг (САЩ). Международната им кариера започва през 1985 г., а от 1988 г. свирят ежегодно в Музикферайн. Пътят им преминава през най-престижните музикални центрове като Карнеги Хол, Кенеди център и Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, Сантори Хол в Токио, Зала Плейл в Париж, Санта Чечилия в Рим, Театро Колон в Буенос Айрес.

Ценителите от морската столица познават тяхната класа от „Варненско лято“, където „Артис“ се завръщат тази година с радост. Концертът се реализира със съдействирто на Посолството на Австрия в България и в партньорство с фестивала "Австрийски музикални седмици".

 

Design by Marka Collectivе