Bach Mirror
   
 29 юни 2021, 20:00
Археологически музей

Перкусионна фиеста Bach Mirror

Василена Серафимова - маримба
Тома Енко – пиано

Представяне на новия им компактдиск Bach Mirror


За BACH MIRROR

И днес музиката на Йохан Себастиан Бах продължава своя път във времето и вдъхновява нови поколения музиканти. Разцъфнал през бароковата епоха, геният на Бах е непрекъснато преоткриван. Ярък пример за това е BACH MIRROR, вторият албум на френския пианист Тома Енко и българската изпълнителка на маримба Василена Серафимова.

В тази колекция от 13 нови пиеси, музикантите подхожда с голяма свобода към музиката на немския композитор. Всяка пиеса е нова рефлексия върху композиция на Бах – експлозия и преобразяване. Първият запис от албума ‘Avalanche’ /“Лавина“ представя добре познатия Прелюд N 2 от първия том на “Добре темперирано пиано“, докато Cantata /Кантата, родена от арията Sheep May Safely Grase, е доста различна от нея като нов, по-малко познат образ.

И Silence / Тишина не е просто клавирна рефлексия: тя е от друг свят, близък до наследството на Сати и Дебюси. От един мотив, хармония или емоция Тома Енко и Василена Серафимова рисуват нови картини, където кръглият и топъл звук на маримбата танцува с кристалния саунд на пианото. За тези многостранни изпълнители музиката на Йохан Себастиан Бах не е просто полифония и темперамент: тя е ритмичен поток.

BACH MIRROR е въодушевяващ вихър, пресъздаван от началото до края във виртуозни темпа от дует, играещ си с музиката на Бах като две деца, които скачат в локва - за забавлението да гледат как облаците и небето се превръщат в нещо ново. И когато всичко спира, почти като изненада, ние се оказваме зашеметени на ръба на бездна, далеч надхвърляща обикновената почит.

ЗА ТОМА ЕНКО И ВАСИЛЕНА СЕРАФИМОВА

Забележителен перкусионист и изпълнител на маримба, Василена Серафимова е родена в България през 1985 г. Тома Енко е роден във Франция три години по-късно, джаз пианист, търсещ свобода. И двамата са заобиколени от музика от най-ранна възраст, израснали в семейства на музиканти (перкусионисти и аранжори са родителите на Василена, а на Тома - класически музиканти, преди майка му да се омъжи повторно за известния джаз цигулар Дидие Локууд). Всеки експериментира с музиката в разнообразните й форми и стилове: официална и популярна, написана и импровизирана.

И двамата започват с цигулка преди да открият своя инструмент. За него пианото, за нея - маримбата. Преди да се установи във Франция тя пътува, усъвършенства техниката си, като не остава незабелязана, и печели награди на най-престижните европейски конкурси в Мюнхен и Щутгарт. Той израства, слушайки най-големите джаз музиканти. От ранна възраст свиква с дима и заредената с енергия атмосфера на клубовете. Издава първия си албум на 16 години, преди още да започне международната си кариера. Две деца на Музиката, два пътуващи таланта - изпълнители и композитори, които се срещнат през 2009 г. за своя първи съвместен проект. Оттогава концертират заедно по цял свят, като често представят нови творби. През 2016 г. Deutsche Grammophon издава първия им дуетен албум Funambules, където интерпретациите на Моцарт и Сен-Санс се срещат със собствените им композиции, съчетавайки векове музика, прецизност и инвенция. През 2017 г. печелят втора награда на Международния конкурс за камерна музика в Осака, Япония. Три години по-късно вторият им албум BACH MIRROR споява силната алхимия между двамата музиканти.

 

Design by Marka Collectivе