Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/varnacu/varnasummerfest.org/core_program_bnr.php:1) in /home/varnacu/varnasummerfest.org/core_program_bnr.php on line 1

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/varnacu/varnasummerfest.org/core_program_bnr.php:1) in /home/varnacu/varnasummerfest.org/core_program_bnr.php on line 1
Международен музикален фестивал Варненско лято
 
 
 
 

 

   
 
Симфоничeн оркестър на БНР
   
 

 

Симфоничен оркестър на БНР / BNR Symphony Orchestra със солист Юлия Пушкер (цигулка)

Диригент Марк Кадин
Посветен на 250 години от рождението на Бетовен и
180 години от рождението на Чайковски
Бетовен - Концерт за цигулка и оркестър
Чайковски - Симфония №4

Симфоничeн оркестър на БНР и изгряващата звезда Юлия Пушкер

Концертът отбелязва две знаменателни годишнини - 250 години от рождението на Бетовен и 180-годишнината от рождението на Пьотр Илич Чайковски. Той ще зарадва ценителите с две много обичани от публиката творби - Концерта за цигулка и оркестър от Бетовен и Симфония №4 от Чайковски. Срещата с тези шедьоври ще е особено вълнуваща, защото ще бъде в интерпретацията на диригент, който носи в гените си руското светоусещане и на изгряващата звезда - цигуларката Юлия Пушкер. А високата класа на един от най-престижните български симфонични оркестри – Оркестърът на БНР, е гаранция за изключително пълнокръвно музикално преживяване.

Създаден през 1948, Симфоничният оркестър на БНР поддържа изключително широк репертоар с творби от барока до късния романтизъм, с ярък фокус върху знаковите творби на 20. век, изпълнява и световни премиери, написани специално за оркестъра, а българската музика винаги е била важна част от изявите му. Записите са същността на работата на радиооркестъра. Освен за фонда на Българското национално радио, оркестърът записва за реномирани световни звукозаписни компании. От създаването на радиооркестъра до наши дни на пулта пред него са заставали редица големи имена в българското диригентско изкуство. От 2017 главен диригент е Марк Кадин - един от ярките руски диригенти, с репутацията на професионалист от най-висока класа и известен като един от най-взискателните и търсещи диригенти от своето поколение. От 1999 до 2003, по покана на Владимир Спиваков, той е постоянен диригент на Държавния камерен оркестър „Московски виртуози". От 2004 до 2014 е главен диригент и художествен ръководител на Симфоничния оркестър на Красноярск. Сътрудничи с множество изтъкнати солисти, сред които Дмитрий Хворостовский, Максим Венгеров, Вадим Репин, Михаил Плетньов, Виктор Третяков, Борис Березовский, Денис Мацуев, Александър Князев и др.

Юлия Пушкер привлича международното внимание със своите изпълнения като лауреат на престижния конкурс за цигулка „Кралица Елизабет” през 2019 в Брюксел. Списание Strad акцентира върху „магическа лекота“ на нейните изпълнения, а списание La Libre я определя като истински „аристократ”на цигулката. През сезон 2020/21 има концертни участия с Белгийския национален оркестър, Брюкселската филхармония, Будапещенския симфоничен оркестър, Danubia Orchestra Óbuda, Филхармоничен оркестър Kansai, London Mozart Players, Филхармоничен оркестър Pannon.Тя изнася рецитали и участва във фестивали и майсторски класове в цяла Европа сред които Музикалния фестивал в Безансон, Международни музикални сесии в Холандия, Академия Кронберг и Академията на Фестивала в Сантандер. Наред с успеха си в конкурса „Кралица Елизабет”, Пушкер е отличена и с престижната награда Junior Prima и наградата Cziffra Festival в Унгария, присъждани на най-добрите млади музиканти в страната.Родена в семейство на музиканти в Унгария, Юлия започва музикалното си образование в Академията „Ференц Лист” в Будапеща. През 2016 завършва с отличие Кралската музикална академия в Лондон при Дьорд Паук. Оттогава тя работи с Огюстен Дюме в Музикалната капела „Кралица Елизабет“ в Брюксел, където е артист ин резидънс.Юлия Пушкер свири на цигулка Matteo Goffriller от 1690, предоставена й от колекцията на Михаел Гутман.

 

 

Design by Marka Collectivе