Рецитал на проф. Милена Моллова
   
 


Рецитал на проф. Милена Моллова

посветен на
250-годишнината на Бетовен

Соната оп. 13 „Патетична”
Соната quasi una Fantasia „Лунна”
Соната оп. 57 „Апасионата”

 


Много вълнуваща ще е срещата на сцената на изтъкнати български и европейски изпълнители след периода на принудителна изолация.

В три поредни вечери заедно ще музицират артисти, представители на различни генерации. Публиката ще чуе шедьоври на класическата камерна музика и ще се срещне с легендарни творци като пианистката проф. Милена Моллова, която чества своята 80-годишнина с концерт, посветен на клавирното творчество на Бетовен.

В програми, посветени на Бетовен, Чайковски, на немската и австрийска музика, публиката ще се наслади на майсторството на част от елита на младата българската генерация инструменталисти, сред които блестят имената на ярки дарования с кариери по света. Специално от Франция пристига цигуларката Лия Петрова, от Германия Асен Танчев (пиано), от Виена Марина Димитрова (цигулка) и Лиляна Кехайова (чело), от САЩ Даниела Щерева (цигулка), от Испания Румен Цветков (виола), от Германия Борис Недялков (чело), от Франция Александър Сомов (чело). Ще чуем и утвърдени имена от световните сцени като пианистката Емануела Пиемонти (Италия), виолистите Разван Поповичи (Румъния), Владимир Менделсон (Холандия), Марта Потулска (Полша), кларинетиста Илиян Илиев (Ню Йорк), както и челистите Антон Никулеску (Румъния) и Рудолф Леополд (Австрия).

Пожелаваме на посетителите на концертите незабравими моменти с магията на класическата камерна музика!

Марио Хосен – артистичен директор


През тази година музикалната общност отбелязва с голям респект 80-годишнината на проф. Милена Моллова. Изключителната й жизненост говори за друга стойност и измерение на възрастта, не за годините, а за сътвореното на сцената и менторството на младите пианисти.
С внушителен репертоар от различни епохи, блестяща международна кариера, с много награди, гастроли и много ученици, с които е споделила част от своята артистична същност, тя получи поредното признание през тази година – беше удостоена с Почетното отличие на Министерството на културата „Златен век“ - огърлие „Златен век“ 2020, за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

ММФ „Варненско лято” се присъединява към честването на проф. Милена Моллова с неин рецитал с любими клавирни сонати на Бетовен. Тя е изпълнявала многократно 32-те сонати на Бетовен като интеграл от 9 концерта в България, Европа и света. Сега изпълнява Бетовен в годината, когато светът отбелязва 250-години от неговото рождение. На фестивалната публика Милена Моллова ще представи Соната оп. 13 „Патетична”, Sonata quasi una Fantasia „Лунна” и Соната оп. 57 „Апасионата”.

 

Design by Marka Collectivе