Тържествено откриване
   
 


Симфонична и камерна музика
26 юни 2021
20:00  -  Летен театър

Тържествено откриване

Симфоничен оркестър на Държавна опера Варна &
Симфоничен оркестър на Словенското радио и телевизияДиригент Росен Миланов

Концертмайстор Анна Фурнаджиева

Солисти
Томо Келер - цигулка 
Сурен Багратуни - виолончело 

П. Владигеров – Рапсодия "Вардар"
Й. Брамс - Концерт за цигулка, виолончело и оркестър, оп. 102
Н. Римски-Корсаков – Симфонична сюита „Шехеразада”

С любезното съдействие на Посолството на Словения в България


95-годишнината на първия български фестивал и 75-годишнината на Варненската филхармония ще отбележи на 26 юни ММФ „Варненско лято“.

Под диригентството на маестро Росен Миланов в един специален проект като Европейски фестивален оркестър ще музицират Симфоничният оркестър на Варненската опера и Симфоничният оркестър на Словенското радио и телевизия.

В програмата са включени Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров, Концерт за цигулка, виолончело и оркестър от Брамс и сюита „Шехеразада“ от Римски-Корсаков. Солисти са Томо Келер – цигулка, и Сурен Багратуни – виолончело.

Посрещайки своята 95-годишнина, един от първите музикални фестивали в Европа – „Варненско лято“, ще бъде открит със симфонична феерия на 26 юни в Летния театър. Концертът ще почете 75-годишния юбилей на оркестъра домакин на фестивала – Варненската филхармония, един от най-уважаваните български оркестри. Варненският симфоничен оркестър по традиция ще изпълни музикалната емблема на фестивала - Рапсодия „Вардар“.

Маестро Росен Миланов се завръща на варненска сцена 10 години след като застана на диригентския пулт през 2011, когато също дирижира концерта на откриването на фестивала. А през 2014 беше гост заедно със Симфоничния оркестър на Астурия с две прекрасни програми. В момента успява да балансира ангажиментите си като музикален директор на симфоничните оркестри Кълъмбъс, Чатакуа и Принстън в САЩ и Симфоничния оркестър на Словенското радио и телевизия, както и гастролите си в международен план и България. Росен Миланов е ученик на академик Васил Казанджиев в Музикалната академия в София, след което е завършил Джулиард скул в Ню Йорк и Къртис институт във Филаделфия.

Варненската публика ще има удоволствието да се срещне за първи път с изкуството на двама солисти от световна класа: цигуларя Томо Келер, директор и концертмайстор на световноизвестния оркестър Academy of St. Martin in the Fields и виолончелиста Сурен Багратуни, лауреат на конкурса „П.И.Чайковски“ и президент на конкурса „Арам Хачатурян“ в Ереван. Двамата ще солират в Концерт за цигулка, виолончело и оркестър от Брамс. Симфоничната сюита „Шехеразада“ от Римски-Корсаков ще бъде блестящият финал на концерта.

Първият и най-дълголетен български фестивал продължава да развива традициите на своите основатели, като се обръща и към нови, млади публики. През последните години този подход спечели на варненския музикален форум и горещите симпатии на европейската публика. ММФ „Варненско лято“ е носител на приза “EFFE Audience choice 2019-2021” на Европейската фестивална асоциация и продължава да защитава високата чест, като миналата година беше един от малкото пълноценно провели се големи фестивали в Европа.

Концертът се провежда със съдействието на Посолството на Словения в България.

 

Design by Marka Collectivе