Клавирен рецитал
   
 


10 август, 19:00
Градска художествена галерия

 


Веселин Станев – пиано
Шуман, Брамс

Веселин Станев е един от българските музиканти с впечатляваща международна кариера, който винаги се връща в родния си град Варна с програми за ценители.
Почитателите на клавирното изкуство в морския град помнят неговото въздействащо музициране в програмите на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ през 2016 и 2017.

Пианист, за когото най-важна е емоцията, той е наложил на европейския подиум името си като тънък интерпретатор на композиторите романтици – ключови автори в неговия репертоар. За радост на познавачите сега Станев идва за своя рецитал в ММФ "Варненско лято" 2020 с творби на двама велики романтици - Шуман и Брамс.

Под непосредствените впечатления от негов рецитал, музикалният критик Наталия Илиева пише през 2017 за Веселин Станев във в. „Култура“ за изпълнителското майсторство на Веселин Станев: Докато слушах (и гледах) Веселин Станев, се сетих за едно определение на критиката за Алексис Вайсенберг, един от учителите му: „пианист от огън и лед”. Цитирам го не като епигонство на великия пианист, а като пример за извънредната концентрация, която се вменява на слушателя от първата нота. Няма външни ефекти в майсторството и емоционалността на Веселин Станев. Всичко е дълбоко изживяно в съзнанието и емоционалното внушение се дължи именно на тая увереност в истинността на онова, което в момента се излива изпод пръстите му.“

В програмата:

Роберт Шуман - Симфонични етюди опус 13, версия от 1837 г., заедно с Пет вариации
Йоханес Брамс - Соната фа минор опус 5

 

Design by Marka Collectivе