60 години Христо Йоцов и Биг бенда на БНР
   
 


Симфонична и камерна музика
03 септември, 19:00
Фестивален и конгресен център - зала 1

60 години Христо Йоцов и Биг бенда на БНР
Авторски концерт на
Христо Йоцов – барабани, вибрафон
с Биг бенда на Българското национално радио
Диригент Антони Дончев
Премиера

 

Един значим оркестър и един изключителен инструменталист празнуват с джаз проект заедно своите 60-годишнини с премиерен концерт във Варна. Майсторът на ударните Христо Йоцов е подбрал свои композиции, писани през годините с които ще разкаже своята история с Биг бенда на БНР, с който е връстник. Очаква ни много забавно, сериозно, разнообразно и вълнуващо преживяване.

Христо Йоцов, Антони Дончев и Биг бендът на БНР са представяли знакови концерти в програмите на ММФ „Варненско лято”. Йоцов и Дончев създават заедно през 1985 г. легендарната „Акустична версия“, водещата формация на българския джаз, печелят редица музикални награди. Концертите им и сега с Биг бенда на БНР, на който от 2010 Дончев е диригент, са сред най-търсените от почитателите на свободната музика у нас –, магнетични, зареждащи публиката с енергията на едно голямо артистично партньорство, стъпило върху класическото майсторство.

Христо Йоцов е един от най-креативните музиканти на българската джаз сцена - инструменталист, педагог, автор на музика и аранжименти за джаз формации, биг бенд, на симфонична и театрална музика. Свири предимно в собствени проекти с участието на български и чужди музиканти, за които създава оригинална музика – „Opium”-1998, „Seven Steps”-2009, „Jazz Ball”-2013, „Funky”-2014, „Go Fusion”-2015, „Next Step”- 2016, „Jazz Cats” - 2017. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании. Христо Йоцов е професор по ударни инструменти в катедра „Поп и джаз” на Националната музикална академия в София.

Биг бендът на БНР е създаден през 1960. Първите диригенти на бенда са Жул Леви, Димитър Ганев, Георги Ганев, Емил Георгиев и Милчо Левиев, цели 33 години начело на бенда стои Вили Казасян, който оставя ярък отпечатък върху израстването на оркестъра, след него начело е Янко Миладинов, а от 2010 начело на Биг бенда застава един от най-популярните и талантливи джаз музиканти – композиторът и пианист Антони Дончев. Пианист, композитор, автор и на театрална и филмова музика, той повежда състава в една нова посока, като съчетава новите тенденции в европейския джаз и стандартния джазов репертоар. Биг бендът на БНР записва постоянно за фонда на БНР – създадени или аранжирани специално за състава творби, джаз стандарти, различни проекти, включващи не само джаз, но и етно-музика, фънк, поп, рок. В състава на Биг бенда са били и продължават да бъдат най-добрите сред най-добрите български джазмени.
Всички големи имена в българската джаз и етно сцена са били солисти на Биг бенда на БНР. Сред тях са Теодосий Спасов, Симеон Щерев, Йълдъз Ибрахимова, Васил Петров, Камелия Тодорова. Съставът е работил и с много световноизвестни изпълнители – Натали Кол, Ранди Брекер, Джозефин Бейкър, Том Харел, Джордж Гарзон, Джо Ловано, Кристиан Елзесер, Кърт Елинг, Томи Смит и много други.

 

Design by Marka Collectivе