Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/varnacu/varnasummerfest.org/old/core_program_carbotta.php:1) in /home/varnacu/varnasummerfest.org/old/core_program_carbotta.php on line 1

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/varnacu/varnasummerfest.org/old/core_program_carbotta.php:1) in /home/varnacu/varnasummerfest.org/old/core_program_carbotta.php on line 1
Международен музикален фестивал Варненско лято
 
 
 
 

 

   
 
Марио Карбота, Енрико Казаца и La Magnifica Comunità
   
 


ВАЖНО!
20.10.2020 г. е новата дата за концерта на Марио Карбота и La Magnifica Comunità от 09.09.

Изкуството на Барока
20 октомври, 19:00
Аула на Икономически университет Варна

Марио Карбота, Енрико Казаца и La Magnifica Comunità
Марио Карбота - флейта и пиколо
Енрико Казаца - соло цигулка и концертмайстoр
Ансамбъл La Magnifica Comunità

Италиански барок
Програма, посветена на 150 години от смъртта на италианския композитор Северио Меркаданте
Творби от Антонио Вивалди, Северио Меркаданте, Доменико Гало

Концертът се осъществява съвместно с Италианския културен институт в България

Елегантен концерт с изящни творби на италианската барокова музика ще поднесат на фестивалната публика гостите от Италия Марио Карбота (флейта и пиколо), Енрико Казаца (соло цигулка и концертмайстoр) и Ансамбъл La Magnifica Comunità. Програмата е посветена на 150 години от смъртта на италианския композитор Северио Меркаданте и включва творби от Антонио Вивалди, Северио Меркаданте и Доменико Гало. Квартет №1 в ми минор за флейта, цигулка, виола и виолончело от Меркаданте ще прозвучи в ново критично издание в редакцията на Мариятереза Делабора. Това е първото изпълнение на произведението в наше време.

Варненската публика се е срещала с изпълнителското майсторство на Марио Карбота през 2019, когато той се включи в запомнения концерт с Бранденбургските концерти на Бах. В изпълненията на Марио Карбота критиката високо оценява „красотата на звука и изключителната техника“ (Fanfare, САЩ), „звънкия, изпълнен с жизненост, чист тон, безупречна техника и превъзходен динамичен диапазон” (American Record Guide). Карбота свири на най-големите световни сцени от Ню Йорк и Монреал през Лондон, Женева, София, Истанбул, Букурещ и Техеран, до Пекин, Сеул и Токио.

Енрико Казаца и Ансамбъл La Magnifica Comunità са за първи път гости на фестивала. Енрико Казаца, с неотдавнашната награда „Choc de Musique“, получена за записа на четвъртия диск с квинтетите на Бокерини, потвърждава мястото си на един от най-изявените изпълнители на старинна музика. Освен това важно признание от световноизвестното списание Le Monde de la Musique, той получава възторжени отзиви и награди от списания и уебсайтове като Diapason, Amadeus, Scherzo, Musica, списание Fanfare и Musicweb. Като първи цигулар и ръководител на ансамбъл „La Magnifica Communità“ Казаца записва интеграл на Квинтетите на Бокерини за лейбъла Brilliant.

През 1990 Енрико Казаца основава La Magnifica Comunità - камерен оркестър, който музицира на старинни инструменти. Музикантите имат за цел да популяризират класическата музика и са убедени, че стиловите и филологически изследвания са основа за разбиране на музиката във всяка епоха. Ансамбълът фокусира вниманието си предимно върху италианската музика, създадена в края на 17. и първата половина на 18. век. La Magnifica Comunità разполага с гъвкав инструментариум в зависимост от изпълнявания репертоар. Много са престижните зали в Италия и чужбина, както и фестивалните сцени по света, където La Magnifica Comunità изнася концерти и печели признанието и овациите на публиката.

За концерта във Варна на 9 септември оркестърът идва в състав Изабела Лонго и Чезаре Занети - цигулки, Емилио Ерия – виола, Джордано Пегораро – виолончело, Джовани Фанчини - контрабас, Фабио Пиазалунга - клавесин.

Гостуването на Марио Карбота, Енрико Казаца и La Magnifica Comunità се осъществява съвместно с Италианския културен институт в София.

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2020 може да проследите на сайта на фестивала: http://www.varnasummerfest.org
Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.
Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2020: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн, Летен театър, Опера Варна ; за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Както и на Евентим за част от събитията. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.
ММФ „Варненско лято“ 2020 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“, ТМПЦ - Варна и със съдействието на Градската художествена галерия, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и ФКЦ.

 

 

Design by Marka Collectivе