Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/varnacu/varnasummerfest.org/old/core_program_organ.php:1) in /home/varnacu/varnasummerfest.org/old/core_program_organ.php on line 1

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/varnacu/varnasummerfest.org/old/core_program_organ.php:1) in /home/varnacu/varnasummerfest.org/old/core_program_organ.php on line 1
Международен музикален фестивал Варненско лято
 
 
 
 

 

   
 
Органов рецитал на Мартин Хазелбьок
   
 


Международен симпозиум
03-07-2021
19:00, Фестивален и конгресен център, зала 1

Органов рецитал на Мартин Хазелбьок

Творби от Й.С.Бах, Ф.Менделсон- Бартолди, А.Брукнер, Ф. Лист, М.Хазелбьок

Органов концерт на Мартин Хазелбьок ще радва духа с музика от Бах до наши дни
Един красив органов концерт ще изкуши меломаните във Варна на 3 юли. В дните на научния симпозиум в рамките на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2021 в България ще гостува един от най-ценените органисти на Европа Мартин Хазелбьок.

Многопластова личност, оперен диригент и органист, Мартин Хазелбьок е музикален директор на бароковия оркестър Musica Angelica в Лос Анджелис, уважаван артист и ментор. Фокусът на работата му е в оживената комуникация между барокови и класически произведения, често дори и в рамките на един концерт. Така ще бъде и в гастрола на видния органист във Варна.

Той ще поднесе една радваща духа програма, която черпи от музикалните традиции на няколко века. Ще прозвучат творби на Бах, Менделсон-Бартолди и Брукнер. А новият акцент ще бъде композиция на самия изпълнител, който е признат автор на съвременни произведения за орган.

Творческият път на Мартин Хазелбьок започва от Консерваториите във Виена и Париж, той бързо получава международни награди, които от ранна възраст му спечелват репутация на утвърден солист. Музицира под диригентството на големите диригенти Абадо, Маазел, Мути и Щайн и записва над петдесет самостоятелни компактдиска. Съвременните композитори Ернст Кренек, Алфред Шнитке и Кристобал Халфтер му посвещават свои творби. Хазелбьок е редовен гост като солист в най-престижните музикални центрове в света, в центъра е на големи органови събития в Gewandhaus в Лайпциг, Disney Hall в Лос Анджелис, Виенската Konzerthaus, Берлинската Konzerthaus и др. През 1986 г. създава ансамбъла Wiener Akademie. Всяка година Хазелбьок и неговият оркестър изнасят концертен цикъл пред обществото на приятелите на музиката в легендарната зала на Виена Musikvereins, гостуват и в Европа, САЩ и Япония.

Над 60 компактдиска с репертоар от Бах до музиката на ХХ век са записани под ръководството на Мартин Хазелбьок. Неговите записи имат множество награди, включително наградата на германските критици, Diapason d'Or и унгарската награда “Лист”. Хазелбьок е и преподавател по орган във Виенския университет за музика и сценични изкуства.

 

Design by Marka Collectivе