ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ
   
 


14 юни 2020, 20:00
Фестивален и конгресен център - зала 1

Симфоничен оркестър на Словенското радио и телевизия &
Симфоничен оркестър на Държавна опера Варна

Диригент Росен Миланов
Солист Сюрен Багратуни (САЩ, Армения)- виолончело

П. Владигеров – Рапсодия "Вардар"
А. Хачатурян – Концерт за виолончело и оркестър, ми минор
Н. Римски-Корсаков – Симфонична сюита „Шехеразада”

Два оркестъра се сливат в един грандиозен проект за откриването на „Варненско лято“ 2020
Елитни инструменталисти от Словения и България се събират на сцената на Зала 1 във Фестивалния комплекс под палката на маестро Росен Миланов.

Първият и най-дългогодишен български фестивал – Музикалното „Варненско лято“ се готви за своето издание 2020. В програмата на Международния музикален фестивал блестят поредица от концерти събития, които ще очертаят върховете на летния музикален сезон у нас.

Началото ще бъде с един изключително амбициозен проект – иницииран от артистичния директор на фестивала проф. Марио Хосен и българския диригент Росен Миланов, който има световна кариера в САЩ и Европа, а отскоро е и главен диригент на Симфоничния оркестър на Словенското радио и телевизия. На сцената в Зала 1 на Фестивалния комплекс на 14 юни ще излезе сборна формация от инструменталисти от Симфоничния оркестър на Словенското радио и телевизия и Симфоничния оркестър на Варненската опера.

Маестро Миланов прави специална селекция от 27 музиканти от Любляна и още толкова музиканти от Варненския оркестър. Двата оркестъра конвергират, а концертмайсторите се сменят при изпълнението на различните произведения, като цигулково соло ще изпълни Красимир Щерев – първата цигулка на Варненския оркестър. Проектът е замислен като динамична музикална лаборатория, която ще обогати самите музиканти и ще предаде на публиката усещането за живо общуване в това истинско европейско музикантско съ-творчество.

Музикалната емблема на фестивала - Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров за пръв път ще прозвучи в изпълнение на подобен супер оркестър.

А като солист за пръв път на варненска сцена ще излезе световноизвестният виолончелист Сюрен Багратуни, който е роден в Армения, но развива блестящата си кариера в САЩ. Той ще солира в Концерта за виолончело и оркестър в ми минор от Арам Хачатурян – едно от коронните му изпълнения. Вълшебната Симфонична сюита „Шехеразада“ от Римски-Корсаков ще бъде красив венец на откриването на пищния музикален маратон.

Концертът ще се предава директно по БНТ и БНР, а ще бъде записан и излъчен и по Словенската национална телевизия и Словенското национално радио.

Първият и най-дълголетен български фестивал обогатява своята програма, обръща се към нови публики и изживява истински ренесанс, който му спечели горещите симпатии на европейската публика. Така Музикалното „Варненско лято“ стана носител на приза “EFFE Audience choice 2019-2020” и през този сезон ще защитава високата чест на лауреат на европейското отличие.

 

Design by Marka Collectivе